Put your money where your mouth is.

På tide å stille noen spørsmål!

Siden jeg begynte å tenke på oppstart av Hendrix Hair sin frisørskole(Hendrix Hair UtdanningsBase) HHUB, har jeg tenkt mye på innholdet og rollen skolen kommer til å ha for både Hendrix Hair og frisørbransjen. Som nevnt i et tidligere innlegg ang frisørskole og frisørbransjen, har jeg tenkt at det skal være MULIGHET for elevene å få denne skolegangen GRATIS. Hvordan gjør man det? Skal ikke elevene betale? Hvem dekker kostnadene? Hvordan får lærene betalt? Hvor skal undervisningen foregå?

Digresjon: Selv om jeg stiller mange spørsmål og gjennom skolen kommer til å forvente at elevene der også gjør det samme, så tenker jeg at det å kalle den skolen for et AKADEMI vil være et hån mot ordets etymologi. Den eksisterende normen for frisørskole i dag og særlig private frisørskoler tar utgangspunkt i en modell skapt av bilindustrien i året 1913. Masseproduksjon, spesialisering og samlebånd. Det er ingenting filosofisk for sjelen med hvordan disse private frisørskolene drives. Det er ikke lenger en utdanningsinstitusjon disse elvene går på, men heller et stopp i samlebåndet. Samlebånd er for så vidt bra….for produksjon av ting, men ikke for utdanning og utvikling av mennesker. Og er det ikke det vi vil med mennesker når de går på skole eller akademi?

Som alltid, så er du velkommen til å kommentere eller «like» dette innlegget og spør meg gjerne via direktemelding eller på Messenger hvis du lurer på noe. Jeg er her for å hjelpe deg dersom du ikke har onde hensikter med den kunnskapen jeg deler med deg.

GRATIS?

Før elevene begynner på vår skole, så skal de gjennom intervju på samme måte som når man skal ansette noen. Vi skal først og fremst finne ut om eleven er kompatibel med hvordan vi anser våre verdier. Hvis vi anser søkeren til å passe bedre med et annet yrke eller annen utdannelse vil vi råde de til å utforske andre muligheter. Dvs at ikke alle elever vil få tilbud om plass hos oss. Ved akseptert oppstart vil elevene motta krav om betaling for skolen på samme måte som alle private skoler. Forskjellen er at skoleplassen de får hos oss vil være insentivert til å gjøre det bra på skolen slik at våre salonger vil ønske å ansette de. Og de av elevene/lærlingene som fullfører læretid hos Hendrix Hair vil få tilbakebetalt 100% av skolepengene, 78.000kr, gjennom videre ansettelse i Hendrix Hair.

Pengene som tilbakebetales kommer fra Hendrix Hair-salongene lærlingene har jobbet. Det vil være en avsetning av lærlingens omsetning til dette slik at det budsjetteres allerede ved ansettelsens oppstart. Dette er i strid med normen for hva frisørlærlinger får i dag. Det er allment kjent at flinke frisørlærlinger betyr god butikk for frisørsalongene. Men uheldigvis bærer ikke lærlingens ytelser frukter for lærlingen selv. Vet du forresten hvordan man kan se om en bedrift har mange lærlinger? Jo større bedriften er, jo lettere og mer presis vil utregningen være. Dere kan bruke proff.no , let opp de dere ønsker å sjekke også bruk dette regnestykket:

((«Herav kun lønn» x 100) / «Sum salginntekter»)) = Prosent avsetning til lønn.

Faktisk eksempel hvor lønn er 3 mill og omsetning er 6 mill:

((3.000.000 x 100) / 6.000.000) = 50%

Dersom prosentsatsen faller under 50% er det stor sannsynlighet for mange lærlinger. I større bedrifter er det ofte tilvirkningskostnader i form av lønn som går til ansatte som ikke nødvendigvis er med på direkteomsetningen og dette tas høyde for i prosentens vurdering på 50%. Ved mindre salonger er dette også å forvente der f.eks daglig leder er frisør, men ikke kan jobbe 100% med kunder pga arbeid knyttet til drift. Likevel skal den tiden lønnes. Det er en lengre forklaring på dette, så send meg gjerne melding dersom du vil at jeg skal forklare

LÆREREN DA?

Vi ønsker å starte denne skolen for å gi våre frisører muligheten til å utvikle seg. For de som er sultne på nye utfordringer er dette en retning som kan hjelpe frisørene på vei. For de av frisørene som blir forhindret i å jobbe fulltid som frisør vil dette utgjøre en mulighet til å lære bort slik at de kan fortsette å holde seg til frisørfaget. 

Inntekten til frisørlærerne er basert på en 50/50 splitt med skolen. Av den summen elevene betaler på 78.000kr vil 39.000kr gå til læreren. Med 5 elever pr semester vil dette utgjøre 195.000kr. På to semestere utgjør dette 390.000kr før skatt. Jobben er tiltenkt 60-70% stilling og vil bestå av både teori og praktiske frisøroppgaver på skolen. Skolen vil også ha andre lærere til andre emner som bedriftsøkonomi, markedsføring, estetikk, sosiale medier, strategi, foto. Jeg skal personlig lære bort de tingene jeg preker om i disse innleggene jeg skriver(ref. overskift).

 

ØKONOMIEN DA?

Bedriftsøkonomi er egentlig ganske enkelt, så det er ingen grunn til å skryte på seg om man er god på økonomi. Det er bare plusser og minuser. Jeg har likevel satt noen regler for hvordan økonomi bør forstås.

Regel nr 1. Ikke bli grådig

Det er flere interessenter enn bare eiere.

Regel nr 2. Gi pengene man bruker et formål. 

Da trenger man ikke å spare inn på marginale kostnader som f.eks dopapir. Jeg så på en video her om dagen der en profilert bransjetopp snakket om hvordan denne personen skrøt så mye om hvor flinke bedriften hadde vært til å spare inn på kostnader. Og hele videoen handlet om denne personens syn på bedriften de eide. Altså fra bedriften og ikke fra frisørens ståsted. For under ingen omstendigheter ble det snakket om hvordan frisørene ble behandlet. Hvordan mange av frisørene var i limbo og ikke visste når de skulle få komme tilbake fulltid på jobb. Denne personen var veldig fornøyd med de nye permitteringsreglene for å si det sånn.

Regel nr 3. K.I.S.S. «Keep It Simple Stupid»

Alle beregninger innenfor bedriftsøkonomi kan gjøres enkle ved å regne ned til det som er nødvendig. Bruk prosenter til å lage midtpunkter istedenfor å lage masse spesifikke utregninger. Sistnevnte vil bare føre til mye misforståelser og kommunikasjonssvikt.

AVSLUTNINGSVIS

De siste ukene har jeg skrevet om ting som foregår i vår frisørbransje. Jeg har skrevet om ting som ikke er nytt og ikke forbeholdt vår bransje. Ting som de aller fleste vet, men ikke tør å snakke åpent om, samt der «de få» er redde for, dersom det belyses. Det foregår en kultur med negative og ødeleggende konsekvenser for frisører og igjen for en bransje som helhet. jeg hadde ingen anelse hvor dypt denne «kulturen» stakk før for noen dager siden.

Ting man bør vite om folk som utøver sin makt. De vil for alltid være redde for å miste sin makt. Det er forresten en forskjell mellom å ha makt til sin disposisjon og å faktisk utøve den…. Nå som jeg har kjent på effekten av å skrive om vanskelige temaer som «de få» ikke liker, så gir dette meg mersmak til å tilberede og servere enda mer utsøkte og saftige meninger som vil få hjernen til å sikle. Men husk å ta på smekke, for dette blir grisete.

Legg igjen en kommentar