How deep does the rabbit hole go?

90.000kr. Hvor mye får man for det?

For det første, så vil jeg bare si takk for all oppmerksomhet. Til og med den «stille» oppmerksomheten. Jeg har nå skrevet 3 innlegg de siste 3 ukene, 1 i uken som lovet. Og med tanke på responsen, så har jeg nå bestemt meg for å bryte løftet mitt. Istedenfor skal jeg heller skrive 2 innlegg i uken. Så jeg håper du følger med videre for i dag skal jeg skrive om hvordan jeg startet min første frisørsalong i 2010. Den tiden jeg ikke hadde et varemerke som var kjent for frisører, kunder, leverandører og konkurrenter. Til sammenligning har vi 10 år senere 14 salonger, 3 planlagte avdelinger i neste kvartal og en egen frisørskole i oppstart.

Avhengig av kontekst, så kan 90.000kr være lommerusk eller så kan de være altavgjørende. Hvis man f.eks liker å spille golf, så kan man lett svi av 90.000kr på en runde golf på Seychellene. Eller man kan også kjøpe seg 4 stk køller av et jernsett fra Bentley med veksel. Så golf er en dyr «sport«. Legg gjerne merke til at sport «danner sosiale relasjoner» da vi skal komme tilbake til dette. Og det er ikke rart at sporten ofte er forbeholdt de bemidlede. 

For min del, så var 90.000kr altavgjørende fordi det var alt jeg hadde på konto da jeg skulle starte. Og her skal jeg fortelle om hvordan jeg løste behov for midler. Jeg lærte å makse ut kredittidene til forskjellige leverandører før inkasso og samme med kredittkortet mitt slik at jeg ikke måtte betale renter. Selv om jeg brukte lenger tid til å betalte leverandørgjeld, så fikk de i det minste pengene sine. Beklager for forsinkelsene kjære leverandører(men egentlig ikke. Bare fortsett å lese). Til forskjell fra andre frisørsalongkjeder, så ville jeg prøve å klare meg på egen hånd. Som en enkel salong på den tiden hadde jeg ikke noe varemerkenavn at jeg kunne blitt «sponset» av leverandørene. Ja, SPONSING av frisørsalonger, særlig kjeder, er visst en utbredt praksis. Ift informasjonen jeg har fått innblikk i, så er det mange frisørsalonger som mottar «kontantstøtte» når de starter opp. Eller jeg tror de kaller det markedsstøtte. Og dette kommer i tillegg til produkter, rabatter og andre goder «delt under bordet». Eller skal man si på golfbanen. På listen jeg så var det kontantbidrag på opptil 300.000kr rett inn på konto til salongeier. For å putte denne summen med penger i en forståelig kontekst, så startet vi en avdeling på Gjøvik i 2019 med alt inkludert(oppussing, møbler, varer og annet inventar) til 300.000kr, men av egen lomme #notsponsored. Glem lobbyist-skole. Skjønner nå at jeg må lære meg å spille golf.

Nå skal jeg ikke spekulere altfor mye, men her er det noe som stinker og jeg skal love deg at det ikke holder med å innføre hårvask som tvang for å få vekk stanken. Det er ikke på utsiden av hodet det stinker. Og denne stanken er tydeligvis smittsom da jeg vet det jeg vet, så klarer jeg ikke å la være å alliere meg med Alice i Eventyrland(ref. overskriften). Dette må vi finne ut og kanskje stanken forsvinner. Fra min side skal jeg fortsette å grave og samtidig dele med dere hvor mye som har vært skjult for oss når det kommer til avtaler og andre kameratskap som gjennomsyrer alt det negative i frisørbransjen. Ja ja, slapp av, jeg vet at dette også foregår i andre bransjer, men jeg kan bare avdekke en bransje av gangen.

Do you like my hats?

På mange måter er dette egentlig alles skyld. Som dette greiene vi kaller demokrati. Tenk deg f.eks hvis du skal fly til Kreta. Hvem ville du at skal styre flyet? Hvem som helst? Eller noen som faktisk er utdannet i avionikk(fly-greier) og luftfart? Forhåpentligvis så velger du det sistnevnte. Så hvorfor tillater vi at alle myndige skal få lov til å stemme på hvem som skal styre landet?  Ville det ikke vært smart å la de som er utdannet og har den mentale kapasiteten til å gjøre det som er rett avgjøre?  Å avgi stemme er ikke nødvendigvis en rett, men heller en ferdighet. Den må læres og gjennom vanedannelse bli en del av ens karakter. Til sammenligning i vår bransje, så velger vi hvem som er bransjeledere uten den ferdigheten til å avgjøre hvem som faktisk er egnet til å gjøre det som er rett for frisørfolket.

Man trenger ikke å lete lenger enn ved å se på hvilke av bransjelederne som har på seg altfor mange «hatter». Til dette er det greit å bruker verktøyet proff.no . Her kan man se alle de «fasjonable hattene» alle bransjefolk har. F.eks søk på salongnavn eller bedriftsnavn og se på selskapsstrukturen der man kan se hvilke forskjellige verv folk har. «Take the red pill». Just saying! Dette er et kaninhull uten like.

Hva kan man gjøre?

Hvis man ikke er så heldig å bli sponset eller rett og slett har integritet nok til å ville klare seg selv, så skal jeg gi tips til hvordan man kan klare seg i denne bransjen. 

Når man skal starte sin egen bedrift, så er det mange ting man må tenke gjennom. Man hører om så mange som starter opp bedrifter med utgangspunkt i idéene sine og det er for så vidt greit. Men idéer er kun starten. Man må også legge en plan der man legger frem detaljer og lager en konkret oversikt av alt som skal foregå. Det er viktig å huske at en oppstart veldig sjelden kan gjøres alene og må derfor være enkelt å formidle til andre som evt kan ha interesse av det man driver med. Og her er en liste av ting man kan begynne med:

  1. Budsjett, tall og sånt.
  2. Oversikt over interessentene og hvordan de påvirker bedriften(eiere, ansatte, leverandører, myndighetene, konkurrenter)
  3. Overordnet plan hvor man redegjør for hvorfor bedriften startes, hvordan den skal betjene behovene, og til slutt hva bedriften faktisk skal gjøre.
  4. Vær ærlig mot deg selv. Man kan ikke alt og man kan ikke gjøre alt. Vurder oppgavene og fokuser på de som man selv mestrer og få inn kompetanse på de områdene som er vanskelige.
  5. Bygg relasjoner, innenfor egen bransje og bli kjent med nabobedrifter. Man har ofte mer til felles enn det man tror.
  6. Kontakt meg for råd.

Disse seks tingene vil gjøre det enklere å virkelig konkretisere det man ønsker å oppnå. Neste uke skal jeg vise enda flere triks og forhåpentligvis flere detaljer om rusk og snusk.

Legg igjen en kommentar